Interview
Fotocredit: Roy Beusker/RTL

Jeroen Spitzenberger: ‘Van Robin Hood tot linke crimineel’

Stanley Hillis maakte in de jaren 90 naam als bankovervaller, drugshandelaar én ontsnappingskunstenaar. Jeroen Spitzenberger kroop in de huid van deze beruchte crimineel voor de nieuwe dramaserie Stanley H.

Waar gaat de serie over?

“In de jaren 90 werkten criminelen zoals Stanley Hillis samen met de politie om drugsnetwerken op te rollen. Dat werd later bekend als de IRT-affaire. De manier waarop de overheid de onderwereld destijds faciliteerde, is ongelooflijk. Later werd Hillis onder de ogen van de politie geliquideerd. Dit is een stuk Nederlandse geschiedenis waar je mond van openvalt. Als een scenarioschrijver het had bedacht, zou je het ongeloofwaardig vinden.”

Was het een leuke rol om te spelen?

“Hillis is een spannend personage, juist omdat er niet zo veel over hem bekend is. Willem Holleeder verscheen in alle media en ging op de foto met BN’ers, je hebt een duidelijk beeld bij hem. Hillis is veel mysterieuzer. Dat gaf ons de ruimte om ons eigen personage te creëren. Voor de rol sprak ik mensen die hem van nabij meemaakten. Zij vertelden dat hij heel goed kon klussen, met elektriciteitssnoertjes rommelen. Een brave huisvader die ondertussen met heel heftige dingen bezig was. Dat zijn leuke details.”

Hoe dicht blijven jullie bij het echte verhaal?

“Voor 80 procent komen de gebeurtenissen in de serie overeen met de feiten. Van al die tonnen die ze verdienden, kochten Hillis en zijn collega’s dikke villa’s in Spanje. Hingen ze daar het gebraden haantje uit in het bubbelbad. Op internet kun je de badschuimfoto’s nog vinden. De realiteit heeft ons behoorlijk wat van dit soort bizarre momenten aangereikt.”

Tekst: Tijgerbloedteksten

Het hele interview leest u in Mikro Gids 41. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier