Interview
Fotocredit: Roland J. Reinders/MAX

Janny van der Heijden: Met André is het nooit saai’

Janny van der Heijden verveelt zich geen moment als scheepsmaat van André van Duin in Denkend aan Holland. Tijdens hun tocht langs de Elfstedenroute, die vorige week is begonnen, is ze zelfs verliefd geworden op Friesland.

Wat is de magie van ‘Denkend aan Holland’?

“Het programma wordt weleens ‘slow televisie’ genoemd, maar dat is niet onze insteek. Het is meer dat ’t niet allemaal snel en flitsend hoeft. Het is een spontane registratie van hoe twee mensen een boottocht maken. Er is niets gepland of gescript, we weten hooguit waar we heen varen en wie we aan wal gaan ontmoeten. Volgens mij zorgt die spontaniteit voor herkenbaarheid en dat wordt dan gewaardeerd.”

Hebben de opnames je beeld van Friesland veranderd?

“Ik kende Friesland een beetje, maar bij een plaats als Harlingen dacht ik eerlijk gezegd alleen aan de veerboot naar Terschelling en Vlieland. Dan is het juist enig om al die vestingsteden vanaf het water te leren kennen. Ik ben absoluut verliefd geworden op de provincie en de mensen die zonder uitzondering hartelijk en behulpzaam waren. Van het cliché dat noorderlingen zo stug zijn heb ik niets gemerkt.”

Gaan de opnames niet vervelen als je zo lang moet varen?

“Nee, absoluut niet. Als André en ik samen op de boot zijn is het geen moment saai. We maken plezier, mijmeren een beetje, de hond is mee en er valt onderweg genoeg te zien. De draaidagen vliegen om. Dat we dit seizoen voor het eerst gasten aan boord krijgen als Henk Angenent en de voorzitter van de Elfstedentocht zorgt nog eens voor extra afwisseling.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jef Willemsen