Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Jan Kooijman: ‘Iedereen herkent wel iets’

Jan Kooijman presenteert een nieuw seizoen van Levenslang met dwang? In dit porgramma van KRO-NCRV volgt hij zeven kandidaten met ernstige dwangstoornissen die vechten voor een normaal bestaan.

Je maakte eerder twee seizoenen bij RTL 5. Voor wie dat heeft gemist: waarom moeten we kijken?

“Niets moet. Maar veel kijkers hebben er toen van genoten. Iedereen herkent het wel dat ze als kind in de auto van zichzelf lantarenpalen moesten tellen of iets dergelijks. Bij de meesten verdwijnt dat later, maar bij een enkeling leidt dat tot een dwangstoornis. Zoals bij Carla in seizoen 2: zij raakte bij het zien van de kleur geel volledig in paniek. Door zo’n dwang is een normaal leven leiden lastig. In twee weken nemen wij zeven kandidaten met vier gerenommeerde therapeuten mee op reis en proberen ze met intensieve exposuretherapie weer wat levensplezier terug te geven.”

Waar lijden de deelnemers het meest onder?

“Het heeft invloed op hun werk, relatie en vriendschappen. Ze komen de deur niet meer uit vanwege angsten of omdat ze zich schamen voor bepaald gedrag. Soms leidt absentie op het werk tot ontslag. Zo belanden ze steeds meer in een isolement. Heel verdrietig.”

Wat is jouw rol in het programma?

“Ik ben erbij als luisterend oor en om een arm om hun schouders te slaan als dat nodig is. Of om een slechte grap te maken om de boel te relativeren. Ik heb veel respect voor de deelnemers. Ik vind het ongelofelijk dapper dat ze meedoen. Maar ze weten ook dat de nazorg goed is, want dwang raak je niet in twee weken kwijt.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 14. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Bram de Graaf