Interview
Fotocredit: NOS

Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst: ‘Oranje verbindt ons’

Eindelijk, het EK voetbal begint! Dagelijks bespreken presentatoren Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst in Studio Europa de wedstrijden met analytici en liefhebbers. ‘Oranje haalt de halve finale, Frankrijk wint het EK.’

Hoe ziet het programma eruit?

Henry Schut: “We zenden live uit vanaf de veranda van Villa Heideheuvel in Hilversum. Sjoerd en ik wisselen elkaar af. Om en om doet de een de tafelgesprekken en de ander het nieuws- en wedstrijdoverzicht van die dag. Aan tafel zullen als analytici de bekende gezichten van Studio voetbal plaatsnemen, zoals Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay, en voetballiefhebbers als Guus Meeuwis en Suzanne Schulting. De dag nadat Oranje heeft gespeeld geeft Hugo Borst zijn visie op het  elftal.”
Sjoerd van Ramshorst: “Ook oud-topvoetballers zijn te gast, onder wie Marco van Basten. Geweldig.”

Waar kijken jullie het meest naar uit?

Van Ramshorst: “Het feit dat Oranje er weer bij is nadat het zich niet had gekwalificeerd voor de afgelopen twee grote toernooien. Heel Nederland hoopt toch dat we weer Europees kampioen worden. Alleen al die hoop vind ik fantastisch. Oranje verbindt ons.” Schut: “Ik heb die saamhorigheid en versierde straten enorm gemist. Als Oranje niet meedoet, krijg je toch een ander programma. We trekken minder kijkers en niet iedereen heeft zin om als gast naar de studio te komen. Als Oranje wél deelneemt is elke wedstrijd relevant, omdat de winnaar de volgende tegenstander kan zijn. Het toernooi is al geslaagd omdat Oranje er weer bij is.”

Doet de opzet met elf speellanden afbreuk aan het echte EK-gevoel?

Van Ramshorst: “Het voordeel is dat Nederland nu wel zijn eerste drie wedstrijden in eigen land speelt. Vanwege corona was het toch niet mogelijk geweest om met duizenden Oranjefans naar het buitenland te reizen. Al ziet het er ook nog niet naar uit dat we in een volle kroeg kunnen kijken of met twintig man thuis. En dat is toch de ultieme EK-beleving: met z’n allen voetbal kijken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 23. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf