Interview
Fotocredit: Ruud Baan

Harm Edens: ‘We zijn nog steeds onpartijdig’

Hij is de tel kwijt wat betreft het aantal afleveringen na 27 jaar Dit was het nieuws. Presentator Harm Edens weet voorlopig van geen ophouden. ‘We doen er gewoon steeds een jaartje bij.’

Nog even en je viert je dertigjarig jubileum als ‘Dit was het nieuws’-presentator.

“Het wordt inderdaad een soort levenswerk. Hoe vaak ik niet hoor, ‘in het echt lijk je veel groter’, omdat mensen me voornamelijk zittend achter die desk zien. Qua uitzendingen ben ik de tel een beetje kwijt. In ons 25e jaar vierden we de 250e uitzending. We hadden grote cijfers laten maken om in het decor te hangen. De dag voor de opnamen telden we nog een keer en bleek het de 252e uitzending te zijn, dus hebben we dat maar gevierd.”

Hoe bepalen jullie de onderwerpen?

“Voor elk seizoen bespreken we hoe we weer relevant kunnen zijn. Het programma moet grappig zijn, maar je moet ook echt iets te melden hebben. Met teamcaptains Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal en mijzelf slagen we daar goed in: drie generaties achter de desk, dat versterkt elkaar en af en toe botst het ook lekker. Wat onderwerpen betreft heeft iedereen zijn stokpaardjes, maar grote thema’s dringen zich vanzelf op. We zijn blij als we naast al het grote nieuws bijvoorbeeld stuiten op een gans die alleen maar achteruitloopt.”

Hoe kiezen jullie de gasten?

“Lang leve de inspraak. Wie lijkt ons leuk, wie is beschikbaar? Samen kijken we ook welke gast naast Peter of juist naast Jan Jaap komt te zitten. Wat zijn de leukste combi’s? Een van mijn favoriete gasten is nog steeds Henny Stoel, destijds nog de onkreukbare presentator van het Journaal. Yasser Arafat kwam in beeld en opeens flapte ze eruit: ‘oh, daar heb je die terrorist!’ Ik lag dubbel van het lachen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloed