Interview
Fotocredit: Rob Doolaard

Harald Schmidt: ‘Alleen de verzorgers kennen de bijzondere verhalen’

Camerateams legden een jaar lang de dagelijkse beslommeringen in Diergaarde Blijdorp vast voor Het echte leven in de dierentuin. Ook voor hoofd plant en dier Harald Schmidt is de reeks een eyeopener.

Hoe is bepaald welke dieren worden gevolgd?

“De redactie heeft lang gesproken met de verzorgers. Aan de hand van hun verhalen zijn keuzes gemaakt. Het ligt voor de hand dat je de geboorte van een olifantje meeneemt, maar alleen de verzorgers kennen de kleine, minstens zo bijzondere verhalen. Bijvoorbeeld over de frankolijn, een fazantachtige die haar kuikens beschermt tegen de parelhoenderen. Of hoe een wandelend blad loopt en welke moeilijkheden een geslachtsrijpe tapir allemaal tegenkomt.”

Waar liepen jullie zelf tegenaan?

“Het plaatsen van de camera’s zorgde voor praktische kwesties: hoe kun je vissen het beste volgen? En als je een camera ophangt bij de gorilla’s, moet-ie wel tegen een stootje kunnen. Daarnaast hadden we geregeld discussies met de producenten over de inhoud. Wij willen natuurlijk zo veel mogelijk informatie geven over dieren en hun gedrag, terwijl de makers kijkers willen raken met soms bijna soapachtige verhaallijnen over de dieren. Daarom hebben alle dieren in de serie ook een naam, zelfs de insecten. Officieel geven we in Blijdorp alleen onze grote zoogdieren en sommige vogels eigennamen, maar het helpt in dit geval om een band te krijgen met dieren. Het gebeurt allemaal in goed overleg, het is belangrijk dat de feiten kloppen.”

Waar heb je jezelf het meest over verbaasd?

“Wat er allemaal ’s nachts gebeurt in Blijdorp. We werkten zelf al met observatiecamera’s, maar bij het zien van de afleveringen stond ik toch voor verrassingen. Wat ook diepe indruk op me maakte was de transformatie van een passiebloemvlinder. Dat proces is met een timelapsecamera gefilmd, en die metamorfose is fascinerend.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 30/31. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jef Willemsen