Interview
Fotocredit: AVROTROS

Guus Meeuwis en Frank Lammers in het spoor van The Boss

Vorige week ging Glory days van start. In deze serie reizen Guus Meeuwis en Frank Lammers door het Amerika van Bruce Springsteen. Het doel van hun reis: de muziek, teksten en invloeden van de rockzanger doorgronden.

Vanwaar die liefde voor Bruce?

Guus: “Hij verveelt nooit. Hij is 72, maar weet zichzelf na al die jaren steeds opnieuw uit te vinden en te verrijken op een manier die bij hem past en die iets vertelt over hoe hij op dat moment in het leven staat.”
Frank: “Ik ben meer fan van Guus dan van Bruce, al houd ik wel van zijn bouwvakkerstijl en sociale bewogenheid. Ik mocht met mijn idool op stap, terwijl Guus op zoek ging naar de zijne.”

Wat was jullie eerste kennismaking met Bruce?

Frank: “In de jaren 80 verscheen een livebox met vijf elpees, die moest ik hebben. Vooral omdat het iets bijzonders was. Hij kostte alleen 75 gulden, dat kon ik niet betalen. Gelukkig vond ik hem jaren later voor een prikkie op een Franse rommelmarkt, een geluksmoment.”
Guus: “Ik kreeg op mijn twaalfde de cd-versie ervan. Er staat een prachtige uitvoering van ‘The river’ op. Voor hij dat inzet, vertelt hij uitgebreid over zijn jeugd en de relatie met zijn vader. Het leerde me de kracht van livemuziek.”

Welk liedje van Bruce past goed bij jullie eigen verhaal?

Guus: “‘My hometown’. We zijn in Freehold geweest waar Bruce opgroeide. In zijn jeugd hoopte hij met muziek te kunnen ontsnappen aan dat stadje en toen hij wereldberoemd was, wist hij niet hoe snel hij er moest terugkomen.”
Frank: “En dat appelleert erg aan een gevoel dat wij ook hebben. We komen allebei uit een dorp. Ik woonde tien kilometer bij Guus vandaan, we hebben tegen elkaar gevoetbald. Mijn dorp won uiteraard.”
Guus: “In Brabant zien ze ons zoals we echt zijn. In Freehold kan Bruce nog gewoon rondlopen en een pizza eten met zijn oude klasgenoten. Hij wil niet dat er een straat naar hem wordt vernoemd of standbeeld voor hem wordt opgericht, hij wil vooral daar zijn omdat hij daar vandaan komt. Je draagt je geboortedorp voor altijd bij je. Wij als rasechte Brabo’s voelden dat ook.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf