Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Gijs Staverman: ‘Je weet altijd meer dan je denkt’

Kennisquiz De slimste mens begint weer. In de eerste uitzending nemen voormalig SBS-zenderbaas Tina Nijkamp, comedian Edson da Graça en NPO Radio 2-dj Gijs Staverman het tegen elkaar op. Hoe kijkt Staverman terug?

Je durfde het aan?

“Ja hoor. Ik was al vijf keer eerder gevraagd, maar moest telkens nee zeggen omdat ik dagelijks radio maak. Je moet er toch rekening mee houden dat je er langer dan één aflevering in zit. In dat geval zou ik mijn radioprogramma even moeten skippen. Ik doe van alles, maar dat mag nooit ten koste gaan van mijn radiowerk. Nu kon het wel, omdat ik even vrij was.”

Ben je een spelletjesman?

“Onwijs! Skip-Bo, Dokter Bibber, Jenga… Wanneer ik met kinderen speel, laat ik ze natuurlijk wel winnen. Maar normaal gesproken ben ik behoorlijk fanatiek. Ik wil altijd winnen. Dan ben ik supergeconcentreerd en zit ik erbovenop. Ik vind ook dat je een spel altijd serieus moet nemen, want anders is er geen klap aan. Als iedereen fanatiek meedoet, ontstaat er ook competitie. Dat vind ik het leukste van spelletjes.”

Hoe heb je je voorbereid?

“Ik heb heel veel de app gespeeld. Dat is volgens mij het enige dat je kan doen, zodat je een beetje weet hoe die spelonderdelen in elkaar zitten. Het heeft niet zo veel zin om 37 encyclopedieën te bestuderen als je de vragen niet weet.”

Had je nog een bepaalde tactiek?

“Nee. Ik ben gewoon gaan zitten. Natuurlijk was ik van tevoren een beetje gespannen. Ik wilde in ieder geval één vraag goed hebben. Ik vind het niveau namelijk een stuk moeilijker dan vroeger. Toen ik eenmaal in die stoel zat, was ik vrij relaxt. Ik had zelfs gezellig contact met Maarten van Rossem. Ik had niet gedacht dat we het met elkaar zouden kunnen vinden, haha.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 49 Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Vanessa Vunderink