Interview
Fotocredit: William Rutten

Gerard Ekdom: ‘Thuis mag ik nooit meedoen met popquizzen’

Radio 10 begon de hitlijst in 2005 ter ere van het veertigjarige bestaan van de Top 40 en nu is er ook De Top 4000 muziekquiz. Radio-dj en muziekfeitjeskanon Gerard Ekdom presenteert.

Hoe ziet dit programma eruit?

“2020 was een belachelijk slecht jaar, dus mensen hebben deze december meer dan ooit behoefte aan sfeer, gezelligheid en nostalgie. Dat komt allemaal samen met vierduizend steengoede liedjes in De Top 4000 muziekquiz. In een knus chalet met open haard en kerstboom spelen BN’ers in kersttrui muziekspelletjes tegen elkaar. Kapsels van artiesten raden, liedjes afgespeeld door speeldoosjes herkennen of dansjes omschrijven. Bijvoorbeeld de lambada. Je drukt jouw onderkant tegen haar onderkant en dan ga je swingend heen en weer? Best lastig! Kijkers thuis gaan geheid meedoen.”

En tussendoor strooi jij met muziekweetjes?

“Ik kan het bijna niet stoppen. Bij elke hit komt er een stroom aan informatie los. Ik heb er geen vrouw mee versierd, maar het maakt me wel geloofwaardig als radio-dj. Ik sla gewoon alle muziekfeitjes op. Dat begon toen ik vroeger zelf luisterde naar de Top 40. Bij nieuwe binnenkomers vertelden de radio-dj’s altijd een weetje. Die zitten nu allemaal nog in mijn kop.”

Hoe pak je de rol van quizmaster aan?

“Ik heb in het land wat popquizzen gepresenteerd, maar dit is mijn eerste tv-ding sinds 2013. Dus ik probeer vooral rustig te blijven. In mijn dubbelrol als quizmaster en jurylid ben ik streng doch rechtvaardig. Zeker omdat het over muziek gaat, kan ik mezelf er erg in vinden. Thuis mag ik nooit meedoen met popquizzen. Heel vervelend, want ik hou er zo van! Al kan ik slecht tegen mijn verlies en is de druk groot, omdat mensen verwachten dat ik alles weet. Stiekem fantaseer ik weleens over met Leo Blokhuis incognito aan een popquiz meedoen. Om vervolgens na onze glansrijke overwinning onze vermommingen af te gooien. Alleen grote kans dat de andere deelnemers ons dan lynchen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 49. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers