Interview
Fotocredit: Ivo Borkus/VPRO

Freek Vonk: ‘Planten zijn alles behalve saai’

In 'The green planet' wordt het geheime en bizarre leven van planten onthuld. Freek Vonk, dé voice-over van natuurseries bij de EO, voorziet het geheel van commentaar.

Wat is er in ‘The green planet’ te zien?

“Planten worden vaak ten onrechte gezien als saaie decorstukken in een landschap. De werkelijkheid zit heel anders in elkaar. Planten zijn net zo agressief, competitief, meedogenloos en zelfs aangrijpend als dieren. Geloof me, hierna bekijk je je kamerplanten vanuit een heel ander perspectief! In het tropisch regenwoud staan meer planten dicht op elkaar gepakt dan waar ook ter wereld. Het resultaat: overweldigende schoonheid én intense concurrentie.”

Hoe word je een goede voice-over?

“Door mijn Haagse tongval thuis te laten, haha. Maar nee, ik ben wel degelijk flink aan de slag gegaan met stemcoaches. Het tempo, de energie, de uitspraak, het volume, alles is belangrijk. Er zit van nature al veel beleving in mijn stem, maar ik moet niet te veel af leiden van de beelden.”

Welke uitdagingen kom je tegen bij het doen van een voice-over?

“Het vergt veel inspanning en energie om een af levering in te spreken. De teksten worden dan wel aangeleverd, maar ik pas ze altijd zelf nog aan: ik wil het zoveel mogelijk in mijn eigen woorden vertellen. Een andere uitdaging is hoe ik sommige namen van soorten moet uitspreken. We moeten vaak achter de Nederlandse naam van een plant of dier aan en die is er soms niet. Er was bijvoorbeeld een keer een Zuid-Afrikaanse kikker in beeld waar alleen een lokale naam voor te vinden was. Maar was het nou een bláasoppie of een blaasóppie?”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Wouter Luiken