Interview
Fotocredit: Elvin Boer / AVROTROS

Frans Bauer: “Een paar maanden geleden had ik nog nooit van curling gehoord”

Frans Bauer brengt ons de komende zondagen in de olympische stemming met de Curling quiz. Een spelshow over de Winterspelen in het algemeen én curling in het bijzonder. “Curling is een leuke en spannende sport.”

Ondanks dat de Nederlandse curlingmannen ontbreken op de Winterspelen, wordt curling steeds populairder in Nederland. Voor wie geen snars van deze teamsport begrijpt, is er De Curling Quiz met Frans Bauer.

Wat krijgen we te zien?

“Een spelshow waarin de Olympische Winterspelen centraal staan en waarin curling de hoofdmoot vormt. Elke week spelen twee teams van drie bekende Nederlanders, onder leiding van de vaste captains Mark Tuitert en Ellen Hoog, tegen elkaar. Na het beantwoorden van allerlei sportieve en winterse vragen moeten de teams zo goed mogelijk curlen om hun punten te vergaren. De twee beste teams spelen in de laatste aflevering de grote finale.”

Wat heb je zelf met curling?

“Toen ik een paar maanden geleden voor deze quiz werd gevraagd, had ik nog nooit van curling gehoord. Ik ben me erin gaan verdiepen en ik moet zeggen: het is een heel leuke en spannende sport. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt: kracht, behendigheid. Tot mijn grote verbazing is curling inmiddels best een grote sport in Nederland; er zijn al een kleine zestig clubs.”

Jarenlang is de sport nogal onderschat. Dat is inmiddels wel aan het veranderen.

“Ja, mede doordat het Nederlands mannenteam het de laatste tijd vrij goed heeft gedaan en er meer aandacht aan wordt besteed. Hoewel ze zich niet hebben gekwalificeerd voor de Spelen zie je wel dat de sport veel serieuzer wordt genomen. In landen als Amerika en Canada is het al gigantisch groot, daar zitten de stadions vol. Zo ver zal het hier niet komen denk ik, maar het is wel een sport die je moet ontdekken. Daarvoor biedt deze quiz uitkomst. Op een leuke, amuserende manier brengen we de sport in beeld en leggen we de regels uit.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 2. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

De Curling Quiz is vanaf zondag 14 januari wekelijks om 20.20 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Vanessa Vunderink