Interview
Fotocredit: William Rutten

Frans Bauer: ‘Dit is uit het leven gegrepen’

In zijn nieuwe programma Goed voor elkaar loopt Frans Bauer een dag mee met mensen die iets goeds doen voor de samenleving. ‘Het is bijna niet na te vertellen.’

Ga je met dit programma een heel andere kant op?

“Mijn eerdere programma’s, zoals Bananasplit en onze reisprogramma’s, hebben een behoorlijk hoog amusementsgehalte. Dit is echt anders. Ik loop mee met mensen die een bijzonder beroep hebben, waarin ze anderen blij maken. De CliniClowns, medewerkers van de wensambulance en de traumahelikopter, een arts die vrijwillig asielzoekers helpt, een verpleegkundige in de nachtzorg.”

En mensen krijgen de gelegenheid iemand te bedanken.

“Ja, dat is een vast onderdeel. In elke afl evering bedankt iemand een persoon voor de hulp op een zwaar moment. Zoals een vrouw die na een ongeluk is gered met de traumahelikopter. Ze herinnert zich de man die haar uit de sloot trok en bij haar bleef. We delen geen cadeaus uit, er komt geen fanfare mee. Het cadeau is een welgemeend dankjewel voor werk dat hij of zij doodgewoon vindt. Voor de mensen die het bedankje krijgen is dat een verrassing. Dat maakt het extra bijzonder.”

Hoe ga je om met de heftige situaties waarin je terechtkomt?

“Als je eigen normen-en-waardenpakket op orde is, weet je precies wanneer je je snavel moet houden. Ik loop echt met deze mensen mee, niet als een presentatortje met een grote mond, dat voorop rent. Nee, ik doe het om het met eigen ogen te zien en de verhalen te horen. Ik heb echt een andere kant van mezelf ontdekt.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 9. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Tijgerbloedteksten