Interview
Fotocredit: EO

Familie de Buisonjé: ‘Wat moet ik met twee fietsen?’

Welke spullen zijn nou echt belangrijk? En kun je in een leeg huis nog gelukkig zijn? Xander de Buisonjé en zijn gezin zochten het uit in het nieuwe programma van KRO-NCRV met Anita Witzier: 100 dingen.

Keiharde keuzes

In het KRO-NCRV-programma 100 dingen van Anita Witzier gaan bekende Nederlandse gezinnen, waaronder dat van muzikant Xander de Buisonjé, de uitdaging aan om een maand te leven met slechts honderd spullen per persoon. “Nee, Dex stond er niet meteen om te springen”, vertelt Xander. “Maar hij ging om toen de opnames van start gingen. We maakten een lijst van alle dingen die we hadden. Dat bleken er héél erg veel. De lijst terugbrengen tot honderd was een hele klus, je moet keiharde keuzes maken.” Toch leverde het experiment direct al de nodige inzichten op.

Duurzaam leven

Dex: “Een hele hoop kon gewoon weg. Speelgoed waar ik niet meer mee speel, oude broeken. En wat moest ik eigenlijk met twee fietsen? Maar eentje daarvan moest natuurlijk blijven, anders moest ik de hele maand lopend naar school. Ook mijn telefoon en iPad wilde ik houden.” Xander vond het opvallend, hoe goed het zijn gezin allemaal afging. “Minder is niet per se erg,
ontdekten we. Mijn vrouw en ik zijn al langer bezig met duurzaam leven. We staan erbij stil hoe we de aarde willen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen. Onze deelname aan het programma zorgde voor nog meer bewustzijn op dat gebied.”

Minder afgeleid

Wat daalde er een rust neer op huize De Buisonjé, in de maand dat hun woning zo goed als leeg was. “Dex en mijn dochter Céla-Lynn van vier waren minder overprikkeld en minder snel afgeleid”, vertelt Xander. “Normaal is er zoveel dat hun aandacht vraagt. Ze speelden nu veel meer met elkaar, verzonnen leuke spelletjes en renden uitgelaten door het lege huis. Ik kan oprecht zeggen dat we zonder al onze spullen geen moment ongelukkiger zijn geweest.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 32/33. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Lydia van der Weide