Interview
Fotocredit: Oski Collado

Erik van Muiswinkel: ‘Ze kwamen ineens tot leven’

Erik van Muiswinkel dacht dat achter zijn bijzondere achternaam een intrigerend verhaal zou schuilen. Maar de andere familietakken zijn interessanter, ontdekt de cabaretier in Verborgen verleden.

Hoe vond je het om gevraagd te worden voor ‘Verborgen verleden’?

“Eervol natuurlijk. Ik ken het programma goed, kijk het geregeld. Wel waarschuwde de redactie me: ik moest vijf achtereenvolgende dagen beschikbaar zijn. Toch had ik niet verwacht dat het zo slopend zou zijn. Ik ging een volle werkweek van hotel naar hotel, bezocht archieven, deed inspannende interviews en dwaalde op ijskoude ochtenden door ruïnes. Naderhand was ik kapot, maar ik vond het een bijzondere ervaring. Een soort combinatie van een schoolreisje en werkexcursie.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“De makers vragen eerst wat je al weet over je voorouders. Daarna praten ze met de mensen om je heen, zoals bij mij met mijn moeder. Dat gaat allemaal heel discreet en aardig, zonder journalistieke agressie. Vervolgens gaan ze met specialisten diep graven. In mijn geval zelfs tot 1350, heel verrassend. En dan begint die week waarin ze je overal mee naartoe nemen. Dat kan naar een ander land zijn, maar dat was in mijn geval niet zo. Daar was ik geen seconde teleurgesteld over. Zo’n buitenlandse reis is leuk maar ook stressvol, zeker met een cameraploeg. Dus ik vond het wel lekker dat we niet verder kwamen dan Tholen in Zeeland.”

Wat leerde je over jezelf?

“Ik ben cabaretier en zet regelmatig een grote bek op over de samenleving. Dat wilde de redactie herleiden. De twee voorvaderen die het prominentst naar voren kwamen waren een soort moralistische dominees. Een van hen was erg joviaal, beiden waren buitengewoon sociaal bewogen en progressief. Dus die link met mij en mijn werk was makkelijk gelegd.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 17. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers