Interview
Fotocredit: Tom Cornelissen

Erik van Looy: ‘Dat onnozele houdt me jong’

Erik van Looy presenteert het nieuwe 'De pappenheimers', een populaire quiz uit België. Dat doet hij op zijn kenmerkende manier. ‘Verregaand onnozel en niet bang om een beetje voor joker te staan.’

Wat voor programma is het nieuwe De pappenheimers?

“Een quizprogramma dat begint als pure komedie en eindigt als een geweldige thriller. Dat is met de Vlaamse versie van De slimste mens ook zo. Het zijn de twee populairste quizzen van België en ze zijn ook wel aan elkaar verwant qua humor en spanning. De kandidaten moeten drukken voor hun teamgenoot als ze denken dat die persoon het antwoord weet. Na de eerste ronde komen er drie BN’ers bij, eentje in elk team. Die moet ze dus ook goed inschatten. Je ziet de BN’ers in een voor hen ongewone rol. Ze spelen in dienst van de gewone Nederlander, het draait niet om hen.”

Hoe is het om in Nederland te debuteren als presentator?

“Ik dacht dat ik heel nerveus zou zijn, omdat het toch een andere, grotere wereld is. In Vlaanderen wonen 6 miljoen mensen, hier 18 miljoen. En bij ons heb je niet zoveel vlotte mensen, hier is iedereen dat. Maar het klikte meteen met de quiz en met de kandidaten. Ik heb mij elke aflevering geamuseerd. Er is ook veel gelachen in de studio, ook door de crew. Dat is een goed teken, want zij zijn kritisch publiek. Zij zijn op dat moment druk met hun werk en ze hebben ook al zoveel gezien.”

Op welke manier presenteer je het?

“Verregaand onnozel en niet bang om een beetje voor joker te staan. Dat onnozele houdt mij jong. Ik maak mensen graag aan het lachen en dat is gelukt. Ik ben op dit moment niet heel bekend in Nederland, dus ik had wel het idee dat ik het publiek moest veroveren. Gelukkig had ik elke keer na tien minuten het gevoel dat het gelukt was. Ik bereid me altijd goed voor, maar zorg ook wel dat ik improviseer. Ik ben, denk ik, een atypische presentator die het vak met vallen en opstaan heeft geleerd. Wat voor mij spreekt, is dat ik de BN’ers vaak niet ken, daardoor durf ik meer tegen ze te zeggen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Wouter Luijken