Interview
Fotocredit: Peter den Boef

Erik Dijkstra: ‘Ik ben een liefhebber van zinloze feitjes’

'Per seconde wijzer' is terug op televisie en is toe aan het 56e seizoen. Net als vorig jaar is Erik Dijkstra de presentator van de legendarische kennisquiz. ‘Ik ben een liefhebber van zinloze feitjes.’

Veel mensen waren verbaasd dat jij vorig jaar Kees Driehuis opvolgde. Begrijp je dat?

“Ik was zelf ook verbaasd. Ik zie mezelf niet als een presentator die teksten van de autocue voorleest, maar meer als een échte verslaggever. Ik vond het wel erg leuk dat ze me vroegen, en na de screentest was ik om. Ik ben een quizjesmens, hè. Als er ergens een pubquiz is, ben ik van de partij. En ik doe graag spelletjes met mijn kinderen. Maar een quiz presenteren die ik als twaalfjarige al samen met mijn ouders keek, blijft curieus.”

Heb je een eigen touch aan het programma gegeven?

“Ik ben een liefhebber van zinloze feitjes, die strooi ik er af en toe doorheen. Meer was niet nodig. Ik ben in een trein gestapt die al dertig jaar prima rijdt. Het is een ouderwets VARA-programma, dat ook nog een beetje verheffing nastreeft: kennis is leuk. Aan het einde van een uitzending weet je dingen die je daarvoor niet wist.”

Wat is je het meest bijgebleven van het afgelopen seizoen?

“Per seconde wijzer is een programma met gewone mensen. Iedereen mag meedoen. De kandidaten moeten wel eerst een pittige kennistest doorstaan. Er deed een keer een Marokkaanse jongen mee. Hij hield van FC Utrecht en van raï-muziek en daarover hadden we één vraag. Het werd een leuke uitzending, maar na afloop kreeg BNNVARA drie opzeggingen. De reden: men vond deze muziek niet thuishoren op de Nederlandse televisie. Ik was aangeslagen. We propageren er toch niet de islamisering van Nederland mee? Ik wilde die mensen opbellen en vragen: ‘Wat is dit nu?’ Ik vond het zo onrechtvaardig.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 43. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Bram de Graaf