Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Derk Bolt: ‘Het vinden van het juiste spoor geeft een kick’

Maandag begint een nieuw seizoen van Spoorloos. Zijn zoektocht naar verloren familieleden brengt hem weer over de gehele wereld. ‘Zonder vliegen is dit programma niet te maken.’

Brieven en mailtjes

“Er waren tijden dat we tweeduizend aanmeldingen per jaar kregen. Volgens mij zijn dat er nu nog altijd zo’n vijfhonderd. Het zijn vaak hartenkreten. Omdat mensen door internet ook makkelijker zelf zoeken, gaat het nu meestal om ingewikkelde gevallen van mensen die amper aanknopingspunten hebben.”

Internet

“Als we op zoek gaan, kijken we uiteraard eerst of iemand niet toch via sociale media te vinden is. Vaak hebben mensen dat zelf al gedaan, maar ja, je weet maar nooit. Je moet eerst bedenken op welk wel spoor je gaat zitten met je zoektocht, zoekmachines zijn daarbij onmisbaar.”

DNA-banken

“DNA-banken die helpen verwanten op te sporen, zijn ook voor ons een nieuwe mogelijkheid om een spoortje te vinden. Ze leveren per serie inmiddels wel twee of drie goeie verhalen op. De kans is klein, maar een match, hoe klein ook, is een spoortje. Een speld in een hooiberg vinden is lastig, maar als je alle hooi wegblaast, vind je uiteindelijk die speld misschien ook wel.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloed