Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

De duidende rechter

Ook in het nieuwe seizoen van De rijdende rechter bij KRO-NCRV komen veel juridische termen voorbij, zoals hinder en recht van overpad. Wat betekenen die nou precies? Mr. John Reid legt drie veel voorkomende begrippen uit.

Hinder

“Je mag met je eigendom geen hinder veroorzaken bij anderen. Hieronder vallen niet alleen lawaai en stank, maar ook trillingen, rook, gassen en onthouding van licht, bijvoorbeeld door een boom in de tuin. Dit kan tot lastige dilemma’s leiden. Als je graag met het raam open slaapt, maar de buren roken in hun achtertuin, dan kun je daar hinder van ondervinden. Toch kun je iemand niet verbieden om in zijn eigen tuin te roken. De wet is redelijk, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig.”

Verjaring

“Het begrip verjaring zorgt ervoor dat vorderingen op een gegeven moment vervallen. Dat kan zeer bevrijdend werken. Als iemand bijvoorbeeld nog 100 euro van je krijgt, maar je hoort er vijf jaar lang niks over, dan mag je het geld gewoon houden. Het komt best vaak voor dat mensen een stukje land pikken van de gemeente door hun achtertuin iets te verruimen. Als ze er een hekje omheen zetten, de gemeente er niks van zegt én de situatie twintig jaar lang onveranderd blijft, dan zijn ze de nieuwe eigenaar van de grond.”

Recht van overpad

“Als de buren het goed vinden dat je over hun pad loopt om bij de weg te komen is dat een persoonlijk recht. Zo’n afspraak kan lang goed gaan. De buurman kan het recht intrekken als er iemand anders komt wonen met wie het absoluut niet klikt. Bij het zakelijke recht van overpad kan dat niet, omdat dat overdraagbaar is. Samen maak je een bindende afspraak bij de notaris. Vaak staat er een financiële vergoeding tegenover.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 12. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Wieger Favier