Interview
Fotocredit: Diederick Bulstra

Danny Ghosen: ‘Echt teleurstellend dat iedereen toch naar het WK gaat’

Op 20 november begint in Qatar het WK voetbal. Danny Ghosen ging voor 'In de schaduw van het WK' naar Nepal, waar veel arbeidsmigranten vandaan komen die de stadions bouwden. “De verhalen waren hartverscheurend.”

Mooie praatjes

De spelers waren die dag door secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB bijgepraat over de situatie in het land. Hij had nog maar eens benadrukt dat de voetbalbond wereldvoetbalorganisatie FIFA had verzocht om snel compensatie te regelen. “Mooie praatjes weer”, reageert programmamaker Danny Ghosen. “Ze moeten niet praten, maar actie ondernemen. Desnoods zelf een fonds voor die arbeiders oprichten. De Europese voetbalbonden kijken alleen naar wat de ander doet, niemand neemt het voortouw. Ze zijn allemaal bang voor de FIFA. Niemand erkent dat het fout is om in Qatar te voetballen.” Teleurgesteld, verontwaardigd, gefrustreerd, verdrietig, boos – zeg maar gerust witheet; Ghosen is het allemaal. Qatar kwam hij niet in. Hij wilde erheen om met eigen ogen te zien onder welke erbarmelijke omstandigheden de arbeidsmigranten uit Azië en Afrika moesten wonen en werken om het WK voetbal daar mogelijk te maken.

Helden

Uiteindelijk reisde hij naar Nepal, waar veel van hen vandaan komen. Op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij meteen geconfronteerd met zijn onderwerp. “Talloze mannen vertrokken als arbeider naar het Midden-Oosten; als helden door familie en vrienden uitgezwaaid. Want zij gaan zorgen voor een betere toekomst voor hen allemaal, denken ze.” Voor hun reiskosten en visum draaien de arbeidsmigranten zelf op. “Ronselaars zeggen: ‘Je verdient dat daar snel terug.’ Ze beginnen al met een schuld van minimaal duizend dollar, dat is voor hen ontzettend veel. Omdat ze daar ook kosten maken, zitten ze er vast. Vaak worden ze te laat of zelfs helemaal niet uitbetaald.” Ghosen bezocht de Nepalese dorpjes waar deze arbeiders vandaan komen. “Ik sprak met mensen die met enorme schulden zijn achtergebleven, zoals een vrouw wier man in Qatar zelfmoord pleegde omdat hij de druk niet aankon. Nu moeten zij en haar kinderen zijn schuld aflossen. Dat kunnen ze nooit.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 43. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf