Interview
Fotocredit: Janey van Ierland

Carice van Houten: ‘Als je zelf iets maakt, is de kick groter’

Een eigen serie had Carice van Houten nog niet op haar cv staan. Tot nu: samen met haar vriendin/collega Halina Reijn met wie ze haar eigen productiehuis runt, bedacht ze de psychologische thrillerserie Red light.

Had je ooit durven dromen dat je een eigen serie zou maken?

“Dit idee heeft er altijd wel in gezeten. Zo heb ik bewust voor de Kleinkunstacademie in Amsterdam gekozen, omdat ik daar zelf dingen kon maken. Maar als je daarna actrice wordt, ben je vooral aan het uitvoeren. Halina en ik waren tegelijkertijd op een punt beland dat we daar een beetje klaar mee waren. De kick is ook groter als je zelf iets maakt. Toen ik mijn eigen plaat uitbracht en mensen me daarmee complimenteerden, gaf me dat meer voldoening dan als mensen zeiden dat ze een bepaalde rol in een film mooi vonden.”

Is de samenwerking met Halina de kers op de taart?

“Jazeker! Ik ben zo trots op wat we maken. Halina en ik zitten vaak op één lijn, omdat we allebei als kind weinig grenzen kregen opgelegd. We vinden dan ook niet snel iets gek. En we vinden het allebei belangrijk om taboeonderwerpen bespreekbaar te maken.”

Daarover gesproken: wie speel jij in ‘Red light’?

“Sylvia, een ras-Amsterdamse sekswerker die bedrijfsleider is van het bordeel van haar vriend en pooier. Daaruit moet ze zich bevrijden, meer kan ik er niet over verklappen. Ze is een echte straatrat. Zelf ben ik niet zo’n verbaal persoon, maar zodra ik haar speelde, kon ik zo twintig afleveringen volkletsen. Ik leek wel Martin Morero! Het was ook een spannende rol om te spelen, want ik wilde rechtdoen aan haar wereld. Vandaar dat ik van tevoren met meerdere sekswerkers heb gesproken. Zij worden vaak als slachtoffer bestempeld, maar sommigen zien dat anders: ze werken gewoon met hun lichaam, net als een bouwvakker dat doet.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 7. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Dominique Hofman