Interview
Fotocredit: Ineke Oostveen

Bert van Leeuwen: ‘Een programma over het leven’

Na een proefaflevering gaat 'De laatste 24 uur' nu van start. Hierin verrast Bert van Leeuwen bekende Nederlanders met de mededeling dat de laatste uren van hun leven zijn ingegaan.

Tussen de proefuitzending en deze reeks zit ruim een jaar. Hoe komt dat?

“Zo gaat dat nu eenmaal soms bij televisie. Sinds de uitzending van onze pilot met René Froger heeft het inderdaad even geduurd, maar het vervolg is er. We hebben vier afleveringen gemaakt. In de eerste zit Albert Verlinde. Daarna volgen Willeke Alberti, Roos Schlikker en Jörgen Raymann.”

Is het lastig om mensen hiervoor te strikken?

“Het verrassingseffect is cruciaal. Daarom vertellen we vooraf niet waarvoor we de BN’ers vragen. Dat maakt het soms lastig. Ze horen alleen: ‘Het kost anderhalve dag van je leven, ik presenteer het en het wordt een positief programma met allerlei mooie verrassingen. Meer kan ik niet zeggen.’ Pas als ik ze ophaal voor de eerste opnamedag vertel ik ze dat het gaat over de allerlaatste 24 uur van hun leven. ‘Die zijn nu ingegaan’.”

Hoe zou jij jouw eigen laatste 24 uur willen doorbrengen?

“Dan wil ik samenzijn met de belangrijkste mensen in mijn leven: vrienden en familie. Het mogen ook uren van grote nostalgie zijn. Voor een uitzending van Omroep West ben ik ooit eens teruggegaan naar de straat in Den Haag waar ik ben opgegroeid. Ik was er nooit meer geweest. Het was alsof ik even in een droom stapte die over mijn verleden ging. Dat is wat de BN’ers in De laatste 24 uur ook meemaken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 4. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ernest Marx