Interview
Fotocredit: Wessel de Groot

Bert Kranenbarg: ‘Boudewijn is een coryfee’

Boudewijn de Groot staat met drie nummers in de top 10 van de Evergreen toplijst van het Nederlandstalige lied van NPO Radio 5 die op Tweede Pinksterdag wordt uitgezonden. Met muziek uit een carrière die ruim vijf decennia omspant.

Boudewijn de Groot is al jaren hofleverancier van de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5, mede gepresenteerd door Bert Kranenbarg. Aan de hand van tekstregels uit de Boudewijn de Groot-nummers die in de top 10 van de Evergreen toplijst van het Nederlandstalige lied staan, vertelt de dj welke betekenis tekst en muziek voor hem zelf hebben.

‘Ik geloof in jou en mij’

Uit: Avond (1997) – op nummer 2
Kranenbarg: “Door dit nummer ben ik echt met Boudewijn de Groot in aanraking gekomen. Hij maakt al vanaf de jaren zestig muziek, dus ik ben een late instromer. ‘Avond’ verscheen in februari 1997, in de week dat ons eerste kind werd geboren. We draaiden het veel op Radio 2, waar ik toen Knooppunt Kranenbarg presenteerde. Het werd niet eens een grote hit, maar op mij had het nummer een enorme impact. Het is altijd verbonden gebleven met de geboorte van mijn zoon. ‘Ik geloof in jou en mij’, dat kwam zo binnen. Dat gaat voor mij veel verder dan ‘ik hou van jou’. Voor mij als jonge vader vielen deze woorden in vruchtbare aarde. Vanaf dat moment ben ik Boudewijn gaan volgen en heb ik ingehaald. Ik ging naar concerten en heb hem leren kennen nadat ik hem een paar keer had geïnterviewd. Toen bleek hij ook nog eens heel erg aardig te zijn.”

‘Zee wind zon oceaan, ik kom eraan’

Uit: De vondeling van Ameland (2004) – op nummer 6
“Het is bijzonder om te zien hoe het publiek met Boudewijn de Groot is meegegroeid. Zijn oudere werk wordt nog altijd veel gedraaid en mooi gevonden. Boudewijn is een coryfee maar gedraagt zich niet als een ster. Hij is een heel normaal mens en dat spreekt aan; gewoon een meneer met een gitaar die mooie liedjes maakt en voor wie mensen graag naar het theater gaan. Het is opvallend dat dit veel recentere nummer steevast hoog staat in de lijstjes. Dat laat zien dat ook zijn nieuwe werk wordt omarmd. Bij ‘De vondeling van Ameland’ moest ik wennen aan de wonderlijke tekst van Freek de Jonge. De liedjes van De Groot zijn vaak beeldend en vertellen een verhaal. Het is knap als artiesten een nummer zo weten te maken dat ze zich als een fi lm in je hoofd gaan afspelen. Net als een boek of toneelstuk dat kan.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 23. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jaap Friso