Interview
Fotocredit: Nander de Wijk

Beau van Erven Dorens: ‘Hier wonen allemaal helden’

Beau van Erven Dorens gaat door met wat hij het liefste doet: anderen een warm hart toedragen. In Beau in Floradorp doet hij dat in een van de beruchte wijken van Amsterdam-Noord. ‘Vriendschap en familie zijn er het allerbelangrijkste.’

Wat voor wijk is Floradorp?

“Een oude Amsterdamse volksbuurt met veel armoede, werkeloosheid en criminaliteit. Daar wonen de ras-Amsterdammers: grappenmakers en altijd het hart op de tong. Er heerst een groot saamhorigheidsgevoel. Ze delen bijvoorbeeld voedselpakketten uit aan de arme bewoners. Ze moeten alleen niets hebben van de yuppen die daar de sociale huurwoningen inpikken.”

Wat ga jij precies doen?

“Ik ga een jaar lang onderzoeken hoe zo’n wijk leeft. Ondertussen help ik de bewoners een handje met van alles en nog wat. Kleding en eten brengen, een luisterend oor bieden, hen aanmoedigen om hun dromen te verwezenlijken. Zelf woon ik als een verwend nest midden in het centrum van Amsterdam, op tien minuten fietsen van Floradorp. Zo’n wereld van verschil en daarom zo fascinerend. Hier in deze wijk leer je het echte Nederland kennen, er bestaat al genoeg elitaire televisie.”

Hoe reageerden de bewoners op jouw komst?

“‘Ik dacht aanvankelijk dat ze zouden zeggen, daar heb je die kakker, donder op met die camera! Dat viel reuze mee, al heb ik wel eerst hun vertrouwen moeten winnen. Maar toen ik daar vorig jaar oud en nieuw ging vieren, werd ik als een soort prins onthaald. Dat was echt hartstikke gezellig. Er is in het verleden weleens hommeles geweest vanwege de traditionele kerstboomverbranding. Dan werden de politie en ME ingezet, compleet met waterkanonnen, om de rellende massa uiteen te drijven. Maar deze keer bleef het gelukkig rustig.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Dominique Hofman