Interview
Fotocredit: Annemieke van der Togt

Astrid Joosten: ‘Ik ben misschien een oude zeur’

In De S.P.E.L.show draait het om kennis van het Nederlands. Presentator Astrid Joosten bedacht het programma omdat ‘de taalvaardigheid van Nederlanders wel een zetje kan gebruiken’. Wat zijn haar zes grootste taalergernissen?

Een slechte taalvaardigheid heeft gevolgen voor je carrière, beroepsmogelijkheden en inkomen.’ Daarom vindt Astrid Joosten De S.P.E.L.show belangrijk. Wat zijn haar zes grootste taalergernissen?

Ik irriteer mij aan hem

“Met ‘irriteren’ en ‘ergeren’ gaat het vaak fout. Mensen zeggen: ‘Ik irriteer mij aan hem’, maar dat kan niet. Het is: ‘Ik erger mij aan hem’ of ‘Het irriteert mij’. Dat is blijkbaar moeilijk uit elkaar te houden. Het is een van de taalslordigheden die mij stimuleerden dit programma te bedenken. De taalvaardigheid van Nederlanders gaat achteruit en kan wel een zetje gebruiken. Kennelijk  besteden scholen er minder aandacht aan en door sociale media zijn we gewend korter en met meer afkortingen te spreken. In De S.P.E.L.show leer je op een leuke manier over taal.”

Ik heb het bevestigt

“Een voltooid deelwoord met een ‘t’ in plaats van een ‘d’ op het eind, je ziet het zo vaak. Natuurlijk ben ik ook niet perfect en gebruik ik ook een spellingscorrector. Ook maakt vrijwel niemand nul fouten bij een dictee, maar sommige dingen gaan wel heel vaak verkeerd. Terwijl je dit gewoon kan weten als je het ezelsbruggetje van ’t kofschip kent. Dat zou basiskennis moeten zijn.”

Hun zeggen

“Ik kán me nog voorstellen dat je een voltooid deelwoord verkeerd schrijft, maar als je ‘hun’ als onderwerp gebruikt dan klink je wel heel dom. ‘Hun zeggen’ vind ik een van de onintelligentste taalfouten. Mensen realiseren zich niet dat een slechte taalvaardigheid ze niet alleen dom laat overkomen, maar ook hun kansen in het leven verkleint. Het heeft grote gevolgen voor je carrière, beroepsmogelijkheden en inkomen. Denk alleen al aan het schrijven van een foutloze sollicitatiebrief. Daarom vind ik dit programma zo belangrijk.”

De S.P.E.L.show start 14 augustus op NPO 1, 21:25 uur.

Het hele interview leest u in Mikro Gids 30/31. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers