Interview
Fotocredit: Elvin Boer

Antoinette Hertsenberg: ‘Addertjes onder het gras’

Van ergernissen tot consumentenleed: Antoinette Hertsenberg maakte een lijstje missstanden die haar aan het hart gaan. ‘Ik sta nog steeds regelmatig paf van wat ik in Radar zie langskomen.’

Gif voor vrouwen

“Voor mij persoonlijk met stip bovenaan: het gevaar van borstimplantaten. Jaarlijks worden er duizenden geplaatst, terwijl nog nooit is aangetoond dat ze veilig zijn. Ze raken lek, kleine deeltjes worden tot in de hersenen teruggevonden, ze zijn echt gif voor vrouwen. Dat je met zo’n implantaat de rest van je leven elke tien jaar geopereerd moet worden om het te verwisselen, wordt er ook niet bij gezegd. Implantaten zouden verboden moeten worden tot veiligheid op de lange termijn wordt aangetoond. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit probleem maar niet serieus wordt opgepakt.”

Getouwtrek online

“Volgens onze consumentenwetgeving kun je die ondeugdelijke sinaasappelpers die je in de winkel kocht, terugbrengen en je geld terugkrijgen. In deze coronatijd kopen we aanzienlijk meer online. Dat je bij grote onlineplatforms als Bol, Blokker of Amazon bij slechtwerkende producten minder makkelijk je geld terugkrijgt, weten veel mensen niet. Die platforms bestaan in feite uit kleine ‘onderwinkeltjes’, als consument heb je vaak geen idee van wíe je iets koopt. Zie dan maar eens je recht te halen met je haperende sinaasappelpers, zeker als deze platforms alle verantwoordelijkheid afwijzen. Dit holt onze consumentenwetgeving uit.”

Gezond of toch niet?

“Onzinnige voedselclaims blijven een grote irritatie. Op de voorkant van de verpakking een plaatje met heel veel granen, op de achterkant in piepkleine lettertjes de vermelding dat het bewuste product 46 procent suiker bevat. Ik sta nog regelmatig paf over wat er in Radar aan nonsens langskomt. Ik vergeleek zo’n pak granenkoekjes eens met de ingrediënten van roze koeken. In de ‘gezonde’ granenkoeken zat veel meer suiker dan in die ‘beruchte’ roze koeken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Tijgerbloedteksten