Interview
Fotocredit: Nick van Ormondt

Anniek Pheifer: ‘De wanhoop nabij’

In de spannende Telefilm 'Dwaalspoor' speelt actrice Anniek Pheifer (1977) de rol van Kim. Als haar jongste dochter verdwijnt staat het leven van haar gezin op z’n kop.

Wat is Dwaalspoor voor soort film?

“Het is een heel spannende en beklemmende film. Het gaat over een gezin waarvan de jongste dochter op een avond niet thuiskomt van hockeytraining. Je volgt de ouders en de opa, een gepensioneerde rechercheur, in hun zoektocht naar het meisje. Je voelt hun paniek, wanhoop en woede. Het zet je ook aan het denken. Hoe ga ik zelf met zoiets om? Hoe zou ik reageren?”

Je hebt zoons van elf en veertien. Hoe zou jij reageren als jou zoiets zou overkomen?

“Ik ben niet wraakzuchtig aangelegd. Ik zou een andere manier zoeken om mijn woede te kanaliseren, denk ik. Met wraak neem je geen afscheid van het probleem. Maar dat zeg ik nu. Het lijkt me afgrijselijk om niet te weten waar je kind is, het nacht wordt en ochtend. En dan toch maar blijven zoeken, hopen en wanhopen. Mijn zoons zijn nu op een leeftijd dat ze hun vrijheid gaan opeisen.”

In 2018 stopte je bij Het Nationale Toneel en ging freelancen. Spijt?

“Geen moment. Ik maakte die keuze ook omdat ik vaker bij m’n gezin wilde zijn. Nu werd dat door corona wel meer tijd dan de bedoeling was, haha. Het Nationale Toneel at bijna al mijn tijd op. Ik speelde daarnaast altijd met dezelfde acteurs en regisseurs. En tegenwoordig ontmoet ik telkens andere creatieve mensen, zoals Raymond Thiry in Dwaalspoor. Dat inspireert en is rijkdom.”

In een interview met Maria Goos zei je destijds: ‘Als het freelancen niet lukt, ga ik gewoon pakketjes rondbrengen.’ Overwogen?

“Geen pakketjes, maar ik heb wel gesolliciteerd naar een baan als postbode vorig jaar. En toen kreeg ik opeens weer een toneelklus. Maar ik had met evenveel liefde de post rondgebracht.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf