Interview
Fotocredit: Wessel de Groot

Anita Witzier: ‘Het is vaak heel herkenbaar’

De Nederlandse televisie bestaat zeventig jaar. Daarom blikt KRO-NCRV in 70 jaar tv: persoonlijke verhalen terug op programma’s met verhalen van echte mensen. Een van de presentatoren is Anita Witzier.

Wat is de opzet van ‘70 jaar tv: persoonlijke verhalen’?

“Ik presenteer het samen met Joris Linssen en Yvon Jaspers. Zelf bezoek ik mensen die mij vertellen over een fragment uit een programma dat veel voor ze heeft betekend. Soms zijn dat grote kantelpunten in hun leven geweest. Joris rijdt in een taxi rond en praat met mediahistoricus Huub Wijfjes over de ontwikkeling van human interest als tv-genre. En Yvon spreekt met verschillende mensen specifiek over de kracht van het programma Over mijn lijk. Maar ook komen onder andere Hello goodbye, All you need is love en Memories voorbij.”

Heeft humaninteresttelevisie een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt?

“Het is vooral steeds persoonlijker geworden. Vroeger was het sowieso not done om je persoonlijke verhaal te vertellen op tv. Dat moest je voor jezelf houden. Dit was puur voyeurisme. Maar gaandeweg is gebleken dat als mensen hun persoonlijke verhalen delen op televisie, anderen daar veel steun aan kunnen hebben.”

Waar kijk je tegenwoordig graag naar?

“Ik vind Hello goodbye altijd heel bijzonder. Zomaar op Schiphol mensen aanspreken! Uit deze vorm van humaninteresttelevisie blijkt maar weer dat ieder mens een interessant verhaal heeft. Dat vind ik zo fascinerend. Het is alleen de kunst om de pareltjes eruit te krijgen. Ook leuk: Heel Holland bakt, Bed and breakfast en Kopen zonder kijken vind ik ook fantastisch. En Keuringsdienst van waarde. Ach, er is zoveel moois op televisie!

Het hele interview leest u in Mikro Gids 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx