Interview
Fotocredit: Nico Kroon

André Kuipers: ‘We moeten zuinig zijn op onze aarde’

Met de zesdelige documentaireserie 'Ruimteschip aarde' wil André Kuipers de kijker bewuster maken van de staat waarin de aarde verkeert. Hij wijst hierin zowel op de schoonheid als de kwetsbaarheid van onze planeet.

Wat is het uitgangspunt van ‘Ruimteschip aarde’?

“Het zogeheten overview effect; het gevoel wat astronauten ervaren als ze vanuit de ruimte naar de aarde kijken. Toen ik in 2004 mijn eerste ruimtevlucht maakte, zag ik door het raam de aarde ineens als een klein kwetsbaar bolletje, midden in een dreigend zwart heelal. Ik zag de dunne dampkring, veel woestijn, hooggebergte en zout water en maar een beperkte hoeveelheid vruchtbare grond. Het drong tot me door hoe kwetsbaar onze planeet eigenlijk is.”

Hoe vertaalt zich dat in de serie?

“Daarin vertel ik wat mij vanuit de ruimte zoal opviel aan de aarde, waarbij de nadruk ligt op Nederland. Die verhalen illustreer ik aan de hand van beeldmateriaal uit mijn eigen archief. Onder begeleiding van de voice-over van Kim van Kooten zoomen we vervolgens in op de aarde en komen andere deskundigen aan het woord, zoals een meteoroloog en een boswachter, maar ook een zweefvlieger. Vanuit hun eigen vakgebied vertellen zij hoe het er met de aarde voorstaat.”

Wordt dat niet te veel een doemverhaal?

“Zeker niet. In deze serie willen we juist de schoonheid van onze planeet benadrukken. We willen laten zien hoe bijzonder de aarde is, welke rol de wetenschap speelt en hoeveel plezier we daarvan hebben. Daarnaast belichten we ook de negatieve kanten. We laten aan de hand van zes thema’s zien welke problemen we zoal ervaren in Nederland.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx