Interview
Fotocredit: William Rutten

Ali B: Nationale knuffelbeer met een scherp randje

De start van de liveshows betekent bikkelen voor Voice-coach Ali B. Zijn missie is ‘het verschil maken’. Die instelling drijft de creatieve duizendpoot bij alles wat hij doet.

Voorbeeld

Na de liveshows doet hij om vier uur ’s nachts het licht uit, verklapte Ali B in interviewprogramma 24 uur met… Uren praat hij na met zijn kandidaten. Ali wil een voorbeeld zijn. “Ik ben alles in mijn leven kwijtgeraakt, en kijk waar ik nu sta”, troostte hij een weggestuurd The voice kids-kandidaatje. Redden veelbelovende talenten het niet in het programma, dikke kans dat Ali ze blijft volgen. Zo nam hij Wudstik en de jonge Vinchenzo onder zijn hoede.

Inkeer

“Ik ben opgegroeid met de kopstukken van de Mocromaffia”, vertelde hij in een talkshow. Veel ‘jongens van het pleintje’ zijn nu dood of zitten vast. Het blowende, gokkende straatdealertje Ali kwam tot inkeer uit schaamte, nadat hij een fors bedrag van zijn moeder verbraste. Met een enorme drive bouwde hij daarna aan zijn rapcarrière. Het Marokkaanse lefgozertje deed het goed op tv, misschien wel dankzij zijn scherpe randjes. Zo was er ophef toen hij in 2004 in De zwakste schakel de piepjonge Jan Smit ‘Jantje Shit’ noemde. De zanger en zijn manager waren volgens hem ‘arrogante kwallen’.

Op volle toeren

Met Ali B op volle toeren vond hij het grote publiek. Bevriende rappers en r&b-zangers en bekende Nederlandstalige artiesten geven elkaars hits een make-over. Het programma won een Positive Young Media Award voor rolmodellen in de media, vanwege de ‘perfecte match tussen oude en nieuwe Nederlandse cultuur’. Boudewijn de Groot, Herman van Veen, Ruth Jacott, Lenny Kuhr, Mathilde Santing, Henny Vrienten en Willeke Alberti deden graag mee. Ali wil seizoen zes maken bij de zender die het beste uitzendtijdstip garandeert.

Het hele artikel leest u in Mikro Gids 4. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: TijgerbloedTeksten