Interview
Fotocredit: Roland J. Reinders

Lieke van Lexmond: ‘Je hebt veel minder nodig dan je denkt’

Al na de eerste draaidag van Ons huis vol spullen sloeg Lieke van Lexmond zelf thuis driftig aan het opruimen. ‘Alle potjes in mijn keukenkastje zijn nu gelabeld, heerlijk!’

Opruimen geeft rust, verlaagt stress en verhoogt de hygiëne in huis. Maar ermee beginnen is best moeilijk soms. In Ons huis vol spullen staat Lieke van Lexmond sinds enkele weken mensen bij die hun rommelige huis willen fatsoeneren.

Wat is je aanpak?

“Ik werk samen met opruimcoach Zamarra Kok. Ik praat met de deelnemers om hun probleem inzichtelijk te maken, zij helpt structuur terug te brengen met een drastische methode. De deelnemers moeten hun hele huis leeghalen en alles inpakken in dozen: wat ze willen houden gaat in de groene container, wat weg mag in rode. Alleen de vaste meubels blijven staan. Uiteindelijk past hun hele leven in één grote container. Dat is mooi om te zien. Je hebt veel minder spullen nodig dan je denkt.”

Waarom is opruimen zo bevredigend?

“Rommel maakt je onrustig, en door veel spullen kun je je vies voelen. Want je komt nooit eens met de stofzuiger in de hoeken. Van een schoon huis word je sowieso gelukkig. Maar het geeft ook orde en rust in je hoofd. Deelnemers aan dit programma zeiden achteraf vaak dat hun huis weer als thuis voelde. En opruimen werkt blijkbaar aanstekelijk, want na een draaidag had ik ook zin om alles thuis op te ruimen. Dus de potjes in mijn keukenkastjes zijn nu netjes gelabeld en mijn winterkleding zit geordend in dozen. Heerlijk! Mijn man moest wel erg lachen. Het huis was volgens hem nog nooit zo gestructureerd.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers