Informatief

Twan Huys: Stamboom vol drama’s

Afgelopen week versloeg hij vanuit New York de historische presidentsverkiezingen. Zaterdag 12 november zien we Twan Huys (52) van een totaal andere kant, wanneer hij in 'Verborgen verleden' in zijn familiehistorie duikt.

Wat hoopte je stiekem?

“Ik heb eerst nog gezegd dat ik absoluut geen goede gast was voor dit programma. Ik ken mijn opa en oma en ik weet iets van hun ouders. Die komen gewoon van de zandgronden in Midden-Limburg, daar zit niks bijzonders aan. Het antwoord was: ‘Laat ons nou maar een search doen, als er echt niks is dan zetten we het niet door.’ Kort daarna belden ze terug: ‘Er is genoeg, maak je geen zorgen.’”

En toen dacht jij?

“Ik dacht nog steeds: we komen niet verder dan Maastricht. Daar zijn we op dag één inderdaad gekomen, maar daarna ging het door.”

Ver teruggegaan in de tijd?

“Heel ver. Ik geloof dat we ergens in 1380 zijn uitgekomen.”

Werd het spannend?

“Ja, want er zitten veel drama’s in mijn familiegeschiedenis. Er zijn voorvaderen die door omstandigheden gevierendeeld en onthoofd zijn. Dat is nogal raar om te horen. En ik dacht nota bene dat mijn stamboom niet interessant was. Ik kom uit een arme familie en ik wist niet beter dan dat mijn opa en oma de eersten waren die daarin iets hebben veranderd. Zij hebben ervoor gezorgd dat mijn vader kon gaan studeren en leraar Engels werd. Met als gevolg dat mijn vader ook vond dat zíjn kinderen moesten gaan studeren. Dat heeft een groot verschil gemaakt, want daardoor zijn wij gaan reizen en van alles gaan doen.”

Het hele interview lees je in Mikro Gids editie 46.

VERBORGEN VERLEDEN, ZATERDAG 12 NOVEMBER, 20.30 NPO 2, NTR

Tekst: Bea Kastrop, beeld: Ineke Oostveen