Informatief

3x ‘Spoorloos’ in Colombia

In 'Spoorloos' staat op maandag 21 november het verhaal van de uit Colombia geadopteerde Inge centraal. Zij zoekt haar moeder. Het is niet de eerste keer dat presentator Derk Bolt naar het Zuid-Amerikaanse land trekt. Wij zette drie bijzondere Colombia-verhalen voor je op een rijtje.

Rodrigo en zijn moeder (2016)

Rodrigo werd vanuit Colombia geadopteerd en ging in 2013 op zoek naar zijn moeder. Dit maakte Rodrigo ontzettend blij, maar zijn moeder misschien nog wel meer. Zij had een zwaar leven en was somber over de toekomst, totdat haar zoon opeens op de stoep stond. Spoorloos zocht Rodrigo in 2016 weer op en in het fragment hieronder legt hij uit hoe gelukkig zijn moeder nu is.

Bekijk het fragment hier

Waar is Andres Felipe? (2012)

Claudia studeert in de jaren tachtig in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, maar komt uit het kleine plaatsje Armero. Dit dorpje wordt in 1985 van de kaart geveegd door een enorme modderstroom. Bijna haar hele familie komt om, maar van haar vijfjarige zoontje Andres Felipe ontbreekt ieder spoor. Na het zien van beelden van de ramp, is zij ervan overtuigd dat  haar zoon nog in leven is. Hierop ziet zij hem namelijk in de armen van een hulpverlener liggen. Zij denkt dat hij nu in Nederland woont, want veel Colombiaanse kinderen werden in die tijd door Nederlanders geadopteerd. In 2012 schakelde zij Spoorloos in, maar Andres is nog steeds niet teruggevonden. Een bizar verhaal met hopelijk een goed einde.

Bekijk het fragment hier

Derk in de bergen (2008)

In 2008 ging Alice op zoek naar haar tweelingzus. Derk Bolt ging de uitdaging aan, maar de zoektocht had nogal wat voeten in de aarde. Letterlijk, want hij moest de Andes beklimmen om zus Luz Dary te vinden. Gevaarlijk, maar alles voor de goede afloop. Die goede afloop kwam er, want de zussen ontmoetten elkaar en Alice trouwde zelfs in 2011 in Colombia. De beelden daarvan vind je hieronder.

Derk beklimt de Andes

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10 NPO 1, KRO-NCRV

Tekst: Judith Zijp, beeld: KRO-NCRV