Informatief

De lengte van liefde: hoe ver moet mantelzorg gaan?

Jasmijn (21) heeft een hersenbloeding gehad en haar moeder is sindsdien haar mantelzorger. Hun, soms moeilijke, dagelijkse leven zien we dinsdag 10 januari in de documentaire ‘De lengte van liefde’. Wij bekeken hem alvast en lichten alvast een tipje van de sluier op.

Jasmijn krijgt tijdens een vakantie in Canada plotseling een hersenbloeding. Haar moeder Peronne stelt zich sindsdien op als mantelzorger, maar dit blijkt af en toe toch wel erg zwaar. Door de blijvende hersenschade van Jasmijn is het leven van hun gezin ook compleet veranderd. De documentaire De lengte van liefde toont hun omgang met Jasmijns ‘aandoening’.

Frustraties

Ondanks dat de documentaire wat traag op gang komt, is de emotie die de hoofdrolspeelsters voelen duidelijk zichtbaar. We zien de frustratie van Jasmijn, die goed beseft dat haar omgeving zich aan haar ritme moet aanpassen. Het frustreert haar dat zij nog thuis woont, terwijl haar vriendinnen niet meer thuis wonen. Maar ook de vermoeide blikken van moeder Peronne zijn duidelijk zichtbaar. Moeder en dochter proberen het leven na de hersenbloeding zo normaal mogelijk te laten verlopen, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Verandering

Toch blijkt er positieve verandering in de zaak te komen. De schuur in de tuin wordt namelijk omgebouwd tot woning voor Jasmijn. Door de verbouwing van de schuur tot woonhuisje proberen moeder en dochter hun band, zoals die was voor de hersenbloeding, te herstellen. Voor moeder Peronne is het zwaar. De stress die de intense mantelzorg veroorzaakt, wordt Peronne te veel. Ze gaat er emotioneel aan onderdoor.

Hoe ver moet je als moeder gaan?

De vraag die als rode draad door de documentaire loopt is: hoe ver moet je gaan als mantelzorger? Peronne vraagt zich geregeld af ‘waar moet ik sturen en waar moet ik juist afstand nemen?’.

De documentaire geeft een beeld van hoe Jasmijn en Peronne dagelijks door het leven gaan. Het tempo van de documentaire ligt laag, maar is desalniettemin het kijken waard. Vooral voor mensen die ook mantelzorger zijn is het een aanrader.

Voorproefje

Wilt u vast een voorproefje van de documentaire zien?
Klik hier voor een voorproefje
DE LENGTE VAN LIEFDE, DINSDAG 10 JANUARI 2017, 22:55, NPO 2.

Tekst: Merlin Everts, beeld: Vossenfilms, HUMAN