Informatief

De aardappeleters: waar komen gerechten echt vandaan?

In het nieuwe programma ‘De aardappeleters’ gaat ex-restaurateur Joris Vermeer op zoek naar de oorsprong van uitheemse gerechten. Zo neemt hij de kijker in de eerste aflevering mee naar het Tobameer in Noord-Sumatra.

De inburgering van veel exotische gerechten is in Nederland zeer voorspoedig verlopen. Babi pangang, shoarma, spaghetti, moussaka, goulash…. We eten het regelmatig, maar vaak hebben we geen idee hoe die gerechten hier zijn gekomen en of wat wij eten nog wel lijkt op de oorspronkelijke versie. Ex-restaurateur Joris Vermeer zoekt in De aardappeleters het antwoord op deze vragen.

Babi pangang

De eerste aflevering voert hem naar een kratermeer in Noord-Sumatra, waar ‘onze’ babi pangang vandaan komt. U weet wel, de babi pangang van de Chinees…. Die werd dus niet door Chinezen bedacht, maar door de Toba Batak, een overwegend christelijk bergvolk dat rond het Tobameer woont. Joris: “Iedereen eet het daar en elk restaurant maakt er reclame mee. Maar het is een varkensvleesgerecht en in het moslimland Indonesië wordt het verder nauwelijks gegeten. Dat er varkensvlees in gaat is trouwens zo’n beetje de enige overeenkomst met de babi pangang hier. De originele saus wordt met varkensbloed gemaakt, om maar iets te noemen.”

Spaghetti bolognese

Joris gaat zowel binnen als over onze landsgrenzen op zoek naar mooie verhalen over het gerecht. In aflevering twee, over spaghetti bolognese, gaat hij bijvoorbeeld in gesprek met Mario, een van de eerste Italiaanse gastarbeiders die in de jaren zestig naar Nederland kwam. Joris: “Mario werkte bij de Hoogovens in IJmuiden waar ze de Italiaanse gastarbeiders op een boot hadden gehuisvest. Daar maakte een Nederlandse kok zíjn versie van Italiaans eten: vieze zurige gehaktballen. Tijdens een staking die bekend staat als het ‘spaghetti-oproer’, zijn de arbeiders met de verzamelde vieze ballen naar de directie gegaan en hebben gezegd: proef zelf maar eens! Het werkte, want de directie stelde een Italiaanse kok aan. Zo zie je dat hier nog maar een halve eeuw geleden niets te krijgen was op het gebied van Italiaans eten.”

In afleveringen drie tot en met tien komen o.a. de gerechten couscous, moussaka, shoarma, taco’s en paella aan bod.

DE AARDAPPELETERS, VANAF MAANDAG 9 JANUARI, 19.50 NPO 2

Tekst: Bea Kastrop, beeld: Bureau Voorlichting