Meer Mikro

On demand: Einstein en wetenschap, de Hart van Nederland app en stemmen voor de Top 2000

Mikro Gids zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje. In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld

Wetenschap op z’n leukst

Dat wetenschap ook leuk kan zijn, bewijst professor Robbert Dijkgraaf met zijn live-colleges in DWDD University . Vrijdag 2 december vertelt de wis- en natuurkundige alles over ‘het licht’ (zie ook pag. 22). Het is al weer zijn zesde college voor het programma. Eerder praatte hij onder meer over het ontstaan van het universum en planeet Aarde (de oerknal), de magische wereld van zwarte gaten en het leven van Albert Einstein.

Alle afleveringen met Robbert Dijkgraaf, maar ook met andere deskundigen, zijn terug te zien

Hoe aids hard toesloeg in de lucht

Wereldwijd zijn er 36,7 miljoen mensen besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Ook in Nederland is het een probleem, want hier raken elk jaar zo’n duizend mensen besmet. Op 1 december (Wereld Aids Dag) wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte, die veelal wordt overgedragen door onbeschermde seks. Aids stak zo’n 35 jaar geleden de kop op in ons land en werd toen gezien als een ‘nieuwe ziekte onder homoseksuelen’. Een groep die hard geraakt werd, was het vliegend personeel van KLM. De maatschappij had veel homo’s in dienst en in een tijd van vrije liefde hadden zij seksuele contacten over de hele wereld. In de documentaire Aids: Vluchten kon niet meer vertellen oud-medewerkers over de periode dat de ziekte toesloeg.

‘Vluchten kon niet meer’ kunt u hier terugkijken

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd en overal op de hoogte zijn van klein en groot nieuws uit eigen land? De app van Hart van Nederland – het dagelijkse nieuwsprogramma van SBS 6 – houdt u op de hoogte. Lees de laatste nieuwtjes en kijk de meest actuele of opmerkelijke video’s. Ook voor de laatste weersvoorspelling van weerman Piet Paulusma en de actuele verkeerssituatie kunt u er terecht. Heeft u iets interessants gezien of meegemaakt? Via de app kunt u een tip naar de redactie sturen.

De Hart van Nederland app is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

Terug in de Top 2000

Voor veel mensen gaat de periode tussen Eerste Kerstdag en Oudjaarsavond hand in hand met de Top 2000 op NPO Radio 2. Vanaf vrijdag 25 november kan er weer gestemd worden voor het overzicht van de tweeduizend mooiste liedjes ooit gemaakt. Welke nummers wilt u hier absoluut in terughoren? Om inspiratie op te doen, kunt u het lijstje van vorig jaar erbij pakken. Op Nporadio2.nl/top2000 en in de Radio 2-app (gratis te downloaden in de App Store en Play Store) zijn alle tweeduizend titels te vinden, inclusief korte muziekfragmentjes. De nummer 1 van vorig jaar was een verrassende. Waar het voorheen vaak ging tussen ‘Hotel California’ van Th e Eagles en ‘Bohemian rhapsody’ van Queen, was het ‘Imagine’ van John Lennon dat er met de eer vandoor ging. Terwijl het nummer in 2014 nog ‘slechts’ op plaats 38 stond.