Meer Mikro

Vera en Aiden weer op de buis!

Een nieuw jaar en een nieuw seizoen 'Vera'. Vorig seizoen (5) maakte brigadier Aiden Healy zijn debuut als opvolger van Joe Ashworth. De samenwerking tussen hem en hoofdinspecteur Vera Stanhope ging niet altijd even gemakkelijk. Hoe zal het ze dit seizoen vergaan?

Haalde brigadier Aiden Healy vorig seizoen nog het bloed onder Vera’s nagels vandaan, deze reeks zijn de twee véél meer op elkaar ingespeeld, dat vindt Aidens vertolker Kenny Doughty. “Als nieuweling probeerde Aiden iets te veel indruk te maken waardoor hij wat steken liet vallen”, vertelt de acteur. “Inmiddels is hij veel meer gesetteld, zowel in zijn werk als privéleven. Hij heeft bovendien een goede band ontwikkeld met Vera, zodat de twee eigenlijk allebei lekkerder in hun vel zitten.”

Verkeren in een luxepositie

Kenny Doughty is ontzettend blij met dit zesde seizoen, dat ook nog eens in Engeland het meest succesvolle Vera-seizoen tot nog toe is geweest. De reden? Doughty: “Om te beginnen verkeren we in de gelukkige en luxe positie dat we anderhalf uur krijgen om een verhaal te vertellen; voor televisie vrij uitzonderlijk. Er worden bovendien geweldige schrijvers aangetrokken. Elke aflevering kent een andere regisseur zodat we telkens met een hoop nieuwe energie beginnen.”

Alleen maar schapen en heide

En dan heeft hij het nog niet eens over de schitterende opnamelocaties. Doughty: “Ik kom zelf uit Yorkshire dat ook beeldschoon is, maar Northumberland is heel speciaal. Dit seizoen verblijven we bijvoorbeeld in Weardale, waar je zo ver het oog kan reiken alleen maar schapen en heide ziet. Het plaats delict van de aflevering Tuesday’s child (11 januari in Nederland te zien – red.) was twee uur rijden van de bewoonde wereld. Eenmaal ter plekke wemelde het van de muggen. Brenda (Blethyn; Vera – red.) en ik hadden de grootste moeite om onze teksten te zeggen, want voor je het wist, vloog er eentje je mond in.” Lachend: “Het viel niet mee jezelf níet in het gezicht te slaan.”

VERA, VANAF WOENSDAG 4 JANUARI 2016, 21.25, NPO 1, KRO-NCRV

Tekst: Patrick Bremmers, beeld: KRO-NCRV