Amusement

De andere kant van The voice-coach Waylon

Anouk heeft een waardige opvolger in 'The voice of Holland': zanger Waylon. Vijf dingen die je vast niet van hem wist.

Dit seizoen zijn er twee nieuwe coaches in The voice of Holland: Guus Meeuwis en Waylon. Wist je dit al over de laatstgenoemde?

ZINGEND BROEKIE

Waylon werd ontdekt in Telekids. Als vijftienjarige zong hij bij het RTL 4-kinderprogramma de tune in van het countryliedje dat klonk tijdens Harrie de Hengst, een onderdeel van de MegaBlubberPowerRace. De deelnemers moesten hierbij zo lang mogelijk op het elektrische rodeopaard blijven zitten.

PAPA TATTOO

Op zijn arm heeft Waylon, die eigenlijk Willem Bijkerk heet, een tatoeage van het gezicht van zijn vader. Vader Bijkerk reed de piepjonge zanger in de weekenden trouw naar optredens, tot in Duitsland aan toe. Hij deelde ook zijn liefde voor countryheld Waylon Jennings, naar wie hij zichzelf vernoemde.

12 AMBACHTEN

Waylon werkte ook als taxichauffeur, sigarettenautomatenvuller, koerier, en vertegenwoordiger voor kozijnmaterialen. Hij was bouwvakker en verkocht koelkasten en magnetrons. Verder stond hij aan de lopende band in een slachthuis. “Ik moest de levers eruit snijden. Als je fout sneed, gutste het bloed over je handen.”

HOED

Toen Waylon en Ilse de Lange als The Common Linnets in 2014 tweede werden op het Eurovisie Songfestival, droeg hij een hoed versierd met een rand van guldens. “Ik dacht: ik wil iets typisch Nederlands. Mijn tourmanager vond een zak met oude guldens, Antilliaanse weliswaar, maar dat hoorde ook bij ons.”

ZACHTE LIPPEN

Waar houdt Waylon van? Kroelen met zijn pup Chevy. Huppelen. “Serieus. Huppelen is een veel fijnere manier van je voortbewegen dan lopen.” En: lippenbalsem. “Ik denk dat ik dat van mijn moeder heb. Zij is verslaafd aan Purol en smeerde dat vroeger ook op onze lippen.”

THE VOICE OF HOLLAND, VANAF VRIJDAG 21 OKTOBER 2016, 20.30 RTL 4

Tekst: Monique Brandt, beeld: Jean Pierre Heijmans/SBS