Amusement

Deze 5 artiesten zijn ons dit jaar ontvallen

De 'Nacht van de popmuziek' staat weer voor de deur. Dit jaar gaat het onder andere over muzikanten die ons in 2016 ontvallen zijn. Deze vijf artiesten mag je nooit vergeten.

Traditiegetrouw presenteren Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis de Nacht van de popmuziek. Het duo wordt aangevuld door verzamelaar Fenno Werkman. Drie uur lang komen er talloze live-registraties voorbij en niet eerder vertoonde beelden.

Een belangrijke pijler in het programma van 2016 is ‘overleden artiesten’. Sterren als Prince en David Bowie zijn dit jaar gestorven. Deze onderstaande vijf artiesten mag je niet vergeten.

Prince

https://youtu.be/yZLJRGPhBck

Wereldster Prince (57) overleed op 21 april 2016 en liet een keur aan hits achter. Purple Rain is misschien wel zijn grootste. Hier is hij live te zien tijdens de AMA Awards van 1985.

Mieke Telkamp

Natuurlijk bestaat haar oeuvre niet uit één nummer, maar Waarheen, waarvoor is wel het nummer waar iedereen Mieke Telkamp van kent. De zangeres overleed op 20 oktober van dit jaar en werd 82 jaar.

David Bowie

10 januari – het lijkt al weer een eeuwigheid geleden – overleed popster David Bowie. Hij was al langere tijd ziek, maar hield dit geheim voor het grote publiek. Vlak voor zijn dood bracht hij een laatste album uit. Blackstar was zijn afscheidscadeau. De video voor de single Lazarus kwam twee dagen voor zijn dood uit.

Corry Brokken

Zangeres Corry Brokken is de allereerste Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival. In 1957 presteerde ze dat met het nummer Net als toen. Brokken overleed op 31 mei van dit jaar en werd 83.

Toots Thielemans

Op 22 april 2016 kwam er een einde aan het leven van misschien wel de beroemdste mondharmonicaspeler ter wereld, Toots Thielemans. De Belg die de zeer respectabele leeftijd van 94 jaar bereikte bracht in 1962 zijn bekendste nummer uit; Bluesette.

DE NACHT VAN DE POPMUZIEK, 12 NOVEMBER 2016, 22.05, NPO 3, NTR

Tekst: Floris Visman, Beeld: NTR